Kuidas toituda, et kaalu alandada

Tegemist on teise artikliga seeriast โ€žSeedimine, toitumine ja kaalualandamineโ€œ.

Loe siit esimest osa: Kuidas parandada seedimist ja alandada kaalu

Tasakaalustatud toitumine on kรตige alus

Nagu kogu organism, vajab ka seedeelundkond kasvamiseks ja uuenemiseks pidevalt toitainetega varustamist. Iga inimese organism on ainulaadne ja peab saama seda, mida ta vajab. Mida mitmekesisem on toidulaud, seda rohkem on organismil vรตimalusi leida oma rakkude รผlesehitamiseks ja taastamiseks vajalikke toitaineid.

Tervise hoidmisel on รผks lihtne reegel: loobuda tuleb rafineeritud jahust toiduainetest, nagu saiakesed ja pirukad, tรถรถdeldud toiduainetest ja poolfabrikaatidest, liigsest magusa sรถรถmisest (eriti valgest suhkrust) ja alkoholist. Kรตik sellised toidud muudavad organismis mikroorganismide koosseisu โ€“ mikroorganismid eraldavad kasutamata valkainete aminohappest sรผsihappegaasi ja รผle jรครคvad mรผrkained.

Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine eeldab (v.a juhul, kui inimene on taimetoitlane), et toidulaual on esindatud kรตik toidugrupid:

  • Puu- ja kรถรถgivili
  • Teravili ja kartul
  • Piimatooted
  • Liha ja muna
  • Lisatavad rasvad, sh รตliviljad, seemned-pรคhklid

Rohkem puu- ja kรถรถgivilju, vรคhem liha

juurviljad

Lรครคneriikides, kaasa arvatud Eestis, on รผha suuremaks probleemiks saanud liigne loomse toidukraami (liha, munad, piimatooted) tarbimine, mistรตttu jรครคb taimse toidu osakaal allapoole vajalikku piiri. Eriti kahjulikud on suitsutatud ja tรถรถdeldud lihatooted, mis sisaldavad naatriumnitraate ja -nitriteid, mis moodustavad organismis kantserogeensed รผhendeid โ€“ nitrosoamiine.

Parim taimse ja loomse toidukraami suhe inimese igapรคevatoidus peaks jรครคma vahemikku: 75โ€“85% taimset ja 15โ€“25% loomset pรคritolu toiduaineid. Sellises proportsioonis toit kindlustab selle, et organismi vajadus toitainete jรคrele on kaetud, ainevahetus toimib laitmatult, tervis on korras ja vaimseid ning fรผรผsilisi vรตimeid saab realiseerida maksimaalselt. (M. Zilmer jt).

Kui jรคrgida reeglit, et aed- ja puuvili, marjad, seemned ja pรคhklid ning tรคisteratooted moodustavad keskmiselt 80% toidulauast, saavutame ka soolestiku tervise ja bakteriaalse tasakaalu. Vรคhemalt pool aed- ja puuviljadest tuleks sรผรผa toorelt ning iga pรคev peaks valik koosnema viite erinevat vรคrvi puu- ja kรถรถgiviljadest (punased, kollased, rohelised, lillad, valged), sest nii kindlustame, et toidus on vitamiinide ja mineraalainete kรตrval olemas ka vajalikud fรผtotoitained, flavonoidid ja antioksรผdandid.
Unustada ei tohiks toitude maitsestamist maitserohelisega. Eriti hรคsti soodustavad ja ergutavad seedimist nรคiteks rรตigas ja kรผรผslauk, roheline sibul, karu- ja murulauk.

 โ–บ Vรคike meelespea. Asudes oma toitumist muutma, pรถรถra kindlasti tรคhelepanu sellele, kui kardinaalselt erineb uus toidukava sinu praegusest menรผรผst. Mida suurem on erinevus, seda suurem on oht libastuda vรตi kahjustada oma tervist. Tervislike valikutena loobu rafineeritud ja tรถรถdeldud toiduainetest ning sรถรถ ohtralt vรคrvilisi puu- ja kรถรถgivilju. Nii tagad organismile vajalikud toitained ning hoiad oma soolestiku ja ainevahetuse tรถรถkorras.

Toored kรถรถgiviljad ja kรผlmad toidud soodustavad soolestiku tรผhjenemist. Erand tuleb teha aga neil, kellel esineb soolestiku รคrritusseisundeid. Sel juhul tuleb vรคhemalt esialgu eelistada kรถรถgiviljade aurutamist ja hautamist. Samas ei tohi toit olla liiga kuum, sest toit vรตi jook, mis on kuumem kui 60 kraadi, hakkab sรถรถvitama sรถรถgitoru ja hรคvitab maorakke, mis peavad tootma seedimiseks vajalikku maohapet.

Kasulikud toidud ja toimeained seedimise parandamiseks

Harilik aaloe leevendab tundlikku seedimist

aloe vera ekstrakt

Harilik aaloe (Aloe vera, ka Aloe barbadensis) on igihaljas taim, mis algselt pรคrineb Araabia poolsaarelt, kuid kasvab praegu kรตikjal troopilises, pooltroopilises ja kuivas kliimas รผle maailma. Taime turgutavat mรตju tunti juba iidsetel aegadel. Esimene รผlestรคhendus aaloest kui raviomadustega taimest on leitud Mesopotaamia savitahvlilt, mis pรคrineb umbes aastast 2100 eKr. Ent aaloed on laialdaselt kasutanud ka vanad egiptlased (Kleopatra), Vahemere tsivilisatsioonid (Hippokrates, Aleksander Suur) ja maiad, kes nรคgid selles ilueliksiiri.

Aaloe tervendavaid omadusi on pรตhjalikult uuritud.

USA Terviseinstituudi kokkuvรตtvas artiklis (M. Foster jt) on vรคlja toodud aaloe teaduslikult tรตestatud omadused seespidisel tarvitamisel:

  • Leevendab kรตrvetisi ja on abiks haavandite korral ilma igasuguste kรตrvalmรตjudeta.
  • Taime mahl sisaldab mitmeid รผhendeid, mis toimivad lahtistina ja on abiks kรตhukinnisuse korral. Tรคnu seedimist reguleerivatele omadustele ei tekita mahla joomine aga seedeprobleeme neil, kelle seedimine on korras.
  • Pรตletikuvastaste omaduste tรตttu leevendab soolte รคrritusseisundeid.
  • Taime piimmahl alandab glรผkoositaset veres, sobides suurepรคraselt diabeetikutele.
  • Regulaarsel tarvitamisel alandab halva kolesterooli (LDL) ja triglรผtseriidide taset veres.
  • Aaloe on antioksรผdantide rikas ja parandab vitamiinide (nรคiteks C ja E) biosaadavust.
  • Taimes sisalduvad polรผsahhariidid tรตstavad tsรผtokiinide tootmist organismis, aidates parandada immuunsust.

Nahrin on kรตigile, kellel on tundlik seedimine vรตi esineb soolestiku vรตi mao รคrritusseisundeid, vรคlja tรถรถtanud spetsiaalse toidulisandi VIVI ALOE, mis koosneb puhtast aaloemahlast (93%), millele on lisatud valge viinamarja mahla kontsentraati, granaatรตunamahla ja C-vitamiini. Vivi Aloe jook toetab soolestikku, leevendab รคrritusseisundeid, aktiveerib immuunsรผsteemi ja puhastab organismi jรครคkainetest.

VIVI ALOE: https://www.nahrin.ee/tooted/aaloe-mahl-organismi-puhastamine/

โ€žOma tundliku seedimise ja kรตhu tรตttu olin tihti kimpus kรตhukinnisuse, puhituste ja gaasidega. Olenemata sellest, et toitusin tervislikult ja mitmekesiselt, tarbisin pรคevas piisavas koguses vett ning olin fรผรผsiliselt aktiivne โ€“ ikka painasid mind eelnevalt nimetatud ebameeldivused. Antud toodet tarbides mรคrkasin muutusi juba esimese nรคdala mรถรถdudes.โ€œ

Ege

Kurkumiin leevendab pรตletikke

Kurkumi kasulikkus

Pรตletikulisi reaktsioone kogu organismis, kaasa arvatud soolestikus, vรคhendab tรตhusalt kuldkollane โ€žimeravimโ€œ ja โ€želuvรผrtsโ€œ kurkum, mida saadakse hariliku kurkumi (Curcuma longa) tumekollasest juurest. Kurkumis sisalduval kurkumiinil on leitud tugev pรตletikku alandav toime โ€“ suur osa kurkumiini kasulikke omadusi tuleb just antioksรผdatiivsetest, vabu radikaale pรคrssivatest omadustest. Ajurveda meditsiinis on kurkumit ravimina kasutatud aastatuhandeid.

Kurkumis sisalduv kurkumiin:

  • Toetab seedetegevust
  • Aitab sรคilitada maksa tervist
  • Hรตlbustab rasvade seedimist
  • Tรตstab immuunsust
  • Toetab sรผdame-veresoonkonna tรถรถd
  • Leevendab lihase- ja liigesevalusid
  • Mรตjub rahustavalt nรคrvisรผsteemile

Nahrini KURKUMIKAPSLITES on kurkumiekstrakti biosaadavus ligi 40 korda kรตrgem kui teistel saadaolevatel toodetel. Lisaks sisaldavad kapslid ingveriekstrakti, mis samuti leevendab pรตletikke ja soodustab seedimist. Toidulisandi toimet tugevdavad C- ja E-vitamiin ning rohelise tee ja pipra (piperiin) ekstrakt.

KURKUMIKAPSLID https://www.nahrin.ee/tooted/kurkumi-kapslid-kurkumiin-piperiin-40x-efektiivsem/

โ€žTรคnu kurkumile langeb kaal vรคga hรคsti!โ€œ โ€“ Urve
โ€žToetab seedimist, nagu lubatud, loodan, ka immuunsรผsteemi.โ€œ โ€“ Mare

Meie organism vajab toitaineid, mitte toiduaineid

Toitained on universaalsed ehk รผhesugused kรตigi inimeste jaoks, st need on absoluutselt samad eestlase, jaapanlase, รผkskรตik kelle puhul (M. Zilmer jt). Organismile vajalikke toitaineid tuleb tarbida รตiges vahekorras: tasakaalustatud pรคevamenรผรผs peaksid andma valgud 10โ€“15%, rasvad 25โ€“30% ja sรผsivesikud 55โ€“60% toidust saadavast energiast. Erandina vรตib kaalulangetuse ajal langetada sรผsivesikuid 40%ni pรคevasest energiavajadusest. (Vt lรคhemalt toitumine.ee).

Oluline on vรคhendada ka rafineeritud soola tarbimist, sest tรถรถstusliku rafineerimise kรคigus eemaldatakse soolast ligi 80 erinevat mikroelementi ja olulised makrotoitained ning tulemusena jรครคb tรตepoolest jรคrele vaid naatriumi ja kloriidi รผhend โ€“ naatriumkloriid. Naatriumi tarbimist tuleks kindlasti tasakaalustada kaaliumirikaste toiduainetega, nรคiteks kartuli, nisuidude, pรคhklite, banaanide vรตi รตuntega. Kaaliumi ja naatriumi suhe on tavatoidus vรคiksem kui 1:2; optimaalne oleks aga suhe 5:1, seega on tegelik kaaliumivajadus รผle kรผmne korra suurem selle keskmisest tarbimisest.

Seedetegevust toetavad paljud vitamiinid ja mineraalained. Tsink ja B6-vitamiin on vajalikud maohapet tootvate parietaalrakkude jaoks. Lisaks vajavad need rakud rohkem hapnikku ja seega peab rauasisaldus veres olema optimaalne. Magneesiumi ja kaltsiumi piisav kogus aitab kaasa soolestiku lihaste efektiivsele kokkutรตmbumisele ja lรตรตgastumisele. (Vt lรคhemalt tai.ee).

Organismi ei tohi jรคtta nรคlga

Kiire elutempo juures vรตib sageli tunduda, et sรถรถmiseks justkui ei jagu aega. Ometi on tรคhtis, et organismi energiavajadus oleks kaetud kogu pรคeva lรตikes. Juhul kui jรคtame end pรคeva jooksul nรคlga, vรตib tekkida pidev nรคksimisharjumus, mis on ohtlik, sest kรตhunรครคre peab pidevalt tootma insuliini, et alandada veresuhkru taset.

Samuti on oht, et รตhtused sรถรถmingud on rikkalikud ja jรครคvad hilistele tundidele enne magamaminekut. Kui aga lรคheme magama tรคis kรตhuga, vรตib see hรคirida sรผgavat und, koormates organeid, mis samuti vajavad รถรถtundidel puhkust.

Toidukorrad peaksid katma pรคevase energiavajaduse jรคrgmiselt: hommikusรถรถk 20โ€“25%, lรตunasรถรถk 25โ€“35% ja รตhtusรถรถk 25โ€“30%. Suurte toidukordade vahepeal vรตib vรตtta tervislikke vahepalasid (kuni 25% pรคevasest energiavajadusest), nรคiteks peotรคie pรคhkleid koos รตunaga, tรคisteraleivaviilu hummuse vรตi avokaadoga, peotรคie porgandeid jogurtidipiga. (Vt lรคhemalt toitumine.ee).

Nรคlgimise ohud

Soov vรคhendada toidukoguseid on eriti suur kaalulangetuse ajal. Siiski tuleb kaalu langetama asudes olla pigem ettevaatlik ja jรคlgida, et organismi toitainete ja pรตhienergiavajadus oleksid kaetud. Samuti peab toitumine ja liikumine olema omavahel seotud, st saadav energiakogus peab vastama energiakulule.

รœlitรคhtis on vรคltida toitainete defitsiiti. Seega tuleb ka dieedi ajal kindlasti sรผรผa, sest liigne nรคlgimine viib jojo-efektini, kui organism asub dieedijรคrgselt kiiresti taastama energia- ja rasvavarusid.

Lรผhiajalisel nรคlgimisel (kuni รผks รถรถpรคev) lahendab organism energiapuudujรครคgi maksa glรผkogeeni arvelt. Ja kuigi inimene elab toiduta umbes kuu aega, hakkavad pikemal nรคlgimisel tasahilju verre kogunema mรผrgised ained (nt atsetoon) ja rikutud saab happe-leelise tasakaal.

Juhul kui toidust saadav energia jรครคb alla organismi pรตhienergiavajaduse:

  • Tรตuseb stressitase
  • Tekivad peavalud ja vรคsimus
  • Vรคheneb lihasmass
  • Tekivad seedeprobleemid
  • Nรตrgeneb immuunsรผsteem
  • Tekivad magusaisusรถรถstud ja soov nรคksida

Pikas perspektiivis need sรผvenevad ja kaasneb krooniliste haiguste oht, vitamiinide ja mineraalainete defitsiit, seedetrakti mikrobioomi hรคvimine ja vere pH langus.

Meie toidus on vitamiine ja mineraalaineid jรคrjest vรคhem

Miks see nii on? Vitamiinid on haprad molekulid, mis hรคvinevad kuumuse ja hapniku mรตjul. Seega mida kauem toit seisab vรตi mida rohkem seda kuumutatakse vรตi tรถรถdeldakse, seda vรคhem see sisaldab vitamiine. Mineraalained toidus aga hรคvinevad liigsel rafineerimisel, nรคiteks valge suhkru, riisi ja jahu tootmisel kaob ligi 90% neis toiduainetes sisalduvatest mineraalainetest.

Laialt levinud pรตllumajanduslikud vรตtted on tekitanud olukorra, kus seniajani vitamiinirikastena tuntud viljadest vรตivad paljud vajalikud toitained hoopiski puududa. Suurtel pรตldudel kaotab muld aja jooksul mineraale, kuna taimed imevad need endasse, ja seega lisavad pรตllupidajad mullale mineraaliderikast vรคetist, mis koosneb peamiselt lรคmmastikust, fosfaatidest ja kaaliumist. Samal ajal jรครคb aga mullas kรตiki teisi mineraalaineid, mida inimorganism vajab, jรคrjest vรคhemaks. Samuti on paljud poodides mรผรผgil olevad viljad korjatud enne nende tegelikku valmimist vรตi siis on neid sรคilitatud liiga kaua.

Seega on jรคrjest olulisem, et toit oleks vรคrske, puhas ja kvaliteetne, eelistatult pรคrit mahepรตllumajandusest vรตi vรคiketalunikelt.

Helsingi รผlikooli botaanikaprofessor Sinikka Piippo on jรตudnud jรคreldusele, et tรคnapรคeval me tรตepoolest vajame lisaks toidule ka toidulisandeid: โ€žMe ei saa elada tรคiesti stressivabas keskkonnas ja vabana pรคrilikkustegureist. Ka maapinda on aegade jooksul vaesestatud ja mรผrgitatud, mistรตttu taimede ja loomade toit ei sisalda enam kรตiki nende heaoluks vajalikke elemente.โ€œ

Nahrin on vรคlja tรถรถtanud toidulisandi BASICO nii pulbri kujul, mida saab vees vรตi mahlas lahustada, kui ka tablettidena, mida on mugav kaasas kanda. Basico sisaldab organismile vajalikus tasakaalustatud koguses kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi, seleeni, rauda, tsinki, mangaani ja vaske. Pulbrit saab edukalt kombineerida ka Nahrini teiste toidulisanditega, nรคiteks virsiku-vadakujoogiga vรตi Nahrofit Vaniljega.

โ€žBasico sobib keha tasakaalustamiseks, mao probleemide puhul ja viirushaigustest taastumiseks (peale COVIDit aitab kehal paremini taastuda).โ€œ

Anneli

โ–บ Vรคike meelespea. Vitamiinide ja mineraalainete puudus vรตib tekitada magusaisu ja nรคksimisvajadust, soovi sรผรผa energia- ja rasvarikast toitu. Seega ei tohi organismi jรคtta nรคlga! Juhul kui vรตtad vitamiine ja mineraalaineid sisaldavaid toidulisandeid, tuleks neid vรตtta sรถรถgi ajal, et need paremini imenduksid. Pea meeles: kui sul on pidev isu magusa vรตi rasvase toidu jรคrele, siis on see kindel mรคrk, et su organism vajab teatud toitudest puhkust.

Kasulikud rasvad

Tervisele vajalikud ja kasulikud on asendamatud rasvhapped, st rasvad, mida organism ise ei tooda ja seega peame me need saama toidust. Selliseid rasvhappeid sisaldavad rikkalikult seemned ja pรคhklid, avokaadod ja oliivid, taimsed kรผlmpressitud รตlid ja kรผlmaveekalad.

oomega-3

Eriti tรคhtis on oomega-3-rasvhape, mis aitab normaliseerida rasvade ainevahetust, soodustab liigse kolesterooli vรคljutamist organismist, toetab sรผdame-veresoonkonna tervist ja vรคhendab pรตletikke (R. DeCaterina jt, 2001). Samuti โ€žรตlitavadโ€œ oomega-3-rasvad aju โ€žhammasrattaidโ€œ ning toetades aju tรถรถd on head mรคlule.

Oluline on silmas pidada, et oomega-3-rasvhappeid vajab organism รตiges vahekorras oomega-6-rasvhapetega. Tรคnapรคeva toidus on nende rasvhapete vahekord nihkunud oomega-6 kasuks mรครคral, mis pole enam tervisele kasulik, kuna oomega-6 รผletarbimine soodustab kehas pรตletikulisi protsesse. Oomega-6-rasvhappeid sisaldavad suures koguses tรถรถdeldud taimeรตlid, nรคiteks soja-, pรคevalille- ja maisiรตli. Parim oomega-6 ja oomega-3 suhe toidus on 2:1, kuid ka suhe 4:1 ei tekita veel tรตsiseid probleeme (M. Zilmer jt). Kรผll aga vรตib paljudes valmistoodetes, nรคiteks kartulikrรตpsudes, ulatuda see suhe kuni 25:1.

Toit, mis on kรตrge looduslike kรผllastunud rasvade poolest, nรคiteks vรตi, liha, juust ja kookosrasv, pole tervisele kahjulik, kรผll aga tuleks neid rasvasid tarbida mรตรตdukalt. 

Millised rasvad on kahjulikud?

Halvimad rasvad on transrasvhapped ehk kahjustatud rasvad, mis tekivad toidu praadimisel ja tรถรถtlemisel. Transrasvasid kasutatakse laialdaselt toiduainete sรคilivusaja pikendamiseks. Neid leidub nii margariinides kui ka kรตikides valmistoitudes, mis sisaldavad hรผdrogeenitud taimseid rasvasid. Poeriiulile vรตib jรคtta ka madala rasvasisaldusega valmistoidud, sest รผldjuhul on rasvad neis asendatud erinevate lisaainetega, enamasti magusainetega.

Rรครคkides rasvadest tuleb rรครคkida ka kolesteroolist. Kรตigile nii kardetavaks muudetud kolesterool kuulub rasvalaadsete รผhendite hulka. Iseenesest on kolesterool organismile vajalik, nรคiteks pรตletike allasurumiseks, ja kui seda toiduga kรผllalt ei anta (toiduga saab keskmiselt 20โ€“30%), sรผnteesib organism seda ise. Kรผll aga tuleb juhul, kui kolesteroolitase veres on tรตusnud, vรคhendada kรผllastunud rasvade, ent suurendada oomega-3-rasvhapete ja kiudainete tarbimist. (A. Luigela).

Nahrini NAHROFIT VANILJE joogipulbrist saab kรตrge kvaliteediga joogi, mis sisaldab vรครคrtuslikke asendamatuid rasvhappeid, nii polรผkรผllastamata rasvhappeid (maisiiduรตli) kui ka oomega-3-rasvhappeid EPA ja DHA (kalaรตli). Neil rasvhapetel on efektiivne pรตletikuvastane ja kolesteroolitaset alandav toime. Joogis on kรตrge piimaproteiinide sisaldus ning rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid (sh kaalium, kaltsium ja magneesium). Nahrofiti jook on lihtsasti seeditav jook kaalulangetajatele, sportlastele ja ka eakatele vรคikese kalorisisaldusega toidukorra asendajana: รผks portsjon ehk 200 ml Nahrofit jooki sisaldab umbes 170 kcal. See on eriti efektiivne just รตhtusรถรถgi asendajana ning sobib ka tervislikuks vahepalaks kontoriinimestele. Pulber on ideaalne jรครคtise- ja piimakokteilide valmistamiseks ning seda vรตib lisada hommikustesse puuvilja- ja marjasmuutidesse.

Nahrini Oomega-3 kapslid sisaldavad kontrollitult puhast kalaรตli, milles suur kogus vรครคrtuslikke oomega-3-rasvhappeid, ja lisaks ka meile eluliselt tรคhtsat mineraalainet seleeni, mis kaitseb rakke ning toetab sรผdame-veresoonkonda ja immuunsรผsteemi.

โ€žNahrofit vanilje on piimaga kergesti segunev, raputades saab meeldiva konsistentsi, asendab suurepรคraselt รผhe toidukorra.โ€œ โ€“ Meeli
โ€žMaitsev nagu vana hea vaniljejรครคtise kokteil!โ€œ โ€“ Tea

Toitumise teema lรตpetuseks vรคike mรตte Sinikka Piippolt: โ€žTรคnapรคeval ohustab inimesi pigem รผlesรถรถmine. Uuringud on nรคidanud, et paljud loomad elavad tervemana ja tihti ka kauem, kui nad saavad kaloreid piiratud hulgal. Nad pรตevad harvemini vananemisega seotud haigusi, nรคrvide mitokondrid toimivad neil paremini ja DNA kahjustusi esineb vรคhem. Vรตimalik, et vรคiksem kalorite hulk vรคhendab ka rakkude oksรผdatsioonistressi. See vรตib aktiveerida ka immuunsรผsteemi.โ€œ

Meie organism vajab vett

Ilma veeta suudab inimene elada vaid 4โ€“7 pรคeva. Vett vajavad kรตik organismi rakud, koed ja sidekoed. Vesi paneb liigesed โ€žlibedamaltโ€œ liikuma ja osaleb meeleelundite tรถรถs. Lihastes produtseeritakse soojust vee abil ja vesi aitab sรคilitada kehatemperatuuri, aidates higistamisel keha jahutada. Ka lรผmfisรผsteem vajab korralikuks toimimiseks vedelike liikumist kehas: vesi lahjendab ja viib organismist vรคlja รคrritavad ja kahjulikud ained.

รœhtlasi on vesi oluline komponent, mis aitab vรคljaheidet niisutades sel kergemini vรคljuda ja toitainetel seedetraktist imenduda. Peensoolest imendub organismi keskmiselt 8,5 liitrit vedelikku รถรถpรคevas ja jรคmesoolest 0,4 liitrit vedelikku รถรถpรคevas: nii on sooltes tagatud vee ja ioonide tasakaal.
Oluline roll on ka toidu mรคlumisel: sรผlg sisaldab ligikaudu 98% vett ja seega on esimene reegel, et toitu tuleb pรตhjalikult nรคrida ja vรคltida kiirustamist sรถรถmisel.

Kui palju vett juua?

Veevajadus oleneb tervislikust seisundist, vanusest, elustiilist ja paljudest teistest teguritest. Suure osa vajalikust veekogusest saame me toidust, nรคiteks suppidest, putrudest, mahlastest puu- ja kรถรถgiviljadest. รœldjuhul on 70 kg kaaluva inimese vedelikuvajadus 2,8 liitrit pรคevas ning suure osa sellest vรตiks moodustada puhas vesi. Pรคevas vรตiks juua vรคhemalt 3โ€“4 klaasitรคit vett.

Puhast vett saab edukalt maitsestada kurgi- vรตi kiiviviiludega vรตi vรคrske piparmรผndiga. Hapustatud, nรคiteks sidruni, rabarbri, jรตhvikate vรตi pohladega maitsestatud vett on soovitav juua toidu kรตrvale, sest hapu vesi soodustab toidu seedumist. Vedela toidu, nรคiteks suppide sรถรถmisel pole toidukorra ajal aga vaja lisaks vett juua.

Vee vรตib osaliselt asendada mahedate taimeteedega, mida on soovitatav juua 15 minutit enne sรถรถki, et aktiveerida mao limaskesta ja stimuleerida seedesรผsteemi.

Looduslikud mineraalveed on samuti kasulikud, kuid ei tohiks olla liialt gaseeritud ning igapรคevasel tarbimisel tuleks kindlasti arvestada, et looduslikud mineraalveed sisaldavad soola. Hommikul joodud klaasitรคis gaseeritud mineraalvett soodustab soolestiku tรผhjenemist ning toitainete ja vee imendumist.
Organismi tรตhusaks puhastuseks soovitatakse vรตtta pรคeva jooksul iga natukese aja tagant lonksuke vett โ€“ kui sellest hoolimata tekib janutunne, on see mรคrk, et organism on asunud puhastuma.

Teadmiseks kohvisรตpradele

Kohv, must tee, koolajoogid ja alkohol viivad organismist vett vรคlja. Seega tuleks kompensatsiooniks juua samavรครคrses koguses puhast vett.

Kohvijoojatel soovitatakse kohvijoomist piirata, kuid tรคnaseks on selge, et kohvi mรตju pole kahjulik ega ohtlik sel mรครคral, nagu varasemalt arvati, ja seega loobuma sellest joogist tรคielikult ei pea. Uuringud on tรตestanud, et regulaarsel kohvijoomisel tekib organismil teatav resistentsus ja igahommikune tassitรคis kohvi ei mรตjuta nรคiteks vererรตhku olulisel mรครคral (S. Siegel jt, 2003). Kรผll aga vรตib tekkida teatav โ€žsรตltuvusโ€œ, mis vรคljendub halva enesetunde, loiduse ja รคrrituvusena, kui harjumuspรคrane tassitรคis jรครคb saamata.

Vedelikupuudus ja tursed

Kahjuks ei joo paljud meist piisavalt vett vรตi siis valitakse pahatihti valed joogid. Ka tursed kรคtel-jalgadel vรตi silmade all vรตivad olla mรคrk sellest, et organismil on vedelikupuudus, st keha pรผรผab iga hinna eest hoida kinni sellest, millest tal on vajaka. Tรคnapรคeval on รผha enam levinud istuv tรถรถviis ja seetรตttu liiguvad inimesed palju vรคhem kui varem. See aga aeglustab siseorganite, k.a neerude tรถรถd ning survestab sรผdame-veresoonkonda. Seega on tรคhtis aeg-ajalt vabaneda kehasse kogunenud liigsest veest ja stimuleerida neere, et suurendada uriini tootmist, mille kรคigus kahjulikud toksiinid eemaldatakse kehast.

โ–บ Vรคike meelespea. Vesi on elutรคhtis, sest organism vajab seda kรตigi oma organite ja funktsioonide tรถรถs hoidmiseks. Vett on soovitatav juua sรถรถgikordade vaheajal โ€“ siis, kui seedimisprotsessi ei toimu. Ka nรคksimisisu vรตib tekkida veepuudusest, seega selle asemel, et haarata esimese suupรคrase ampsu jรคrele, vรตta kรตigepealt rahulikult mรตned lonksud vett.

Suureviljaline viigikaktus ehk kaktuspirn

Ladinakeelse nimega Opuntia ficus-indica on pรคrit Mehhikost, kus taime varsi ja pirnikujulisi ogalisi vilju on ravimina kasutatud aastasadu.

Suureviljaline viigikaktus:

  • On diureetilise ja detoksifitseeriva toimega.
  • Tervisliku dieedi, vajaliku koguse vee ja liikumisega kombineeritult aitab eemaldada kehast toksiine ja liigset vett, viimata seejuures organismist liigselt vรคlja kasulikke mineraalaineid.
  • On tugev antioksรผdant tรคnu suurele betalaiinisisaldusele. Betalaiinid, mida leidub ka nรคiteks punapeedis, on kolmas grupp taimseid pigmente antotsรผaniidide ja karotenoidide kรตrval. Betalaiinidest on kaktuspirnis sisalduv pigment indicaxanthin kรตrgeima biosaadavusega.

Uuringud on nรคidanud, et viigikaktuse ekstrakt:

  • Tugevdab uriinivรคljutust neerude kaudu ja vรคhendab organismis liigse vee hulka.
  • Vรคhendab paistetust jalgades, pahkluudes ja sรครคrtes ning leevendab raskustunnet jalgades.
  • Aitab vรคhendada rasva moodustumist kehas ja toetab kaalulangetust.
  • Erinevalt teistest diureetikumidest ei avalda negatiivset mรตju vererรตhule ega mineraalide tasakaalule.

Nahrin on vรคlja arendanud organismist liigse vee eemaldamiseks ja tursete vรคhendamiseks spetsiaalse kontsentraadi AFFILINE, mis lahustub lihtsasti vees. Affiline sรตna otseses mรตttes รตpetab ja harjutab vett jooma: 24 ml kontsentraati tuleb lahustada 1,5 liitris vees ja juua pรคeva jooksul. Toode sisaldab hapukirsi ja leedripuu marjade mahla, kรตrvenรตgese- ja kaselehti, vรตilille, angervaksa, artiลกokki ja viigikaktuse viljade ekstrakti. Selline kombinatsioon toetab neerude tรถรถd, aitab organismist mรผrk- ja jรครคkaineid vรคljutada ning on abiks kaalulangetusel.

AFFILINE https://www.nahrin.ee/tooted/affiline-siirup-veepeetus-tursed/

โ€žToimis nii nagu lubatud โ€“ ainevahetus kiirenes ja tursed vรคhenesid.โ€œ โ€“ Anu
โ€žOlen seda tarbinud pikemalt ja tulemus silmaga nรคhtav, pรตlve paistetus on kadunud.โ€œ โ€“ Veiko

Probleemid seedimisega ja mis on abiks

Seedetrakti hรคirete korral on looduslikest vahenditest tihtilugu enam kasu kui ravimitest. Sageli piisab selliste murede vรคhendamiseks eluviisi ja sรถรถmistavade muutmisest ning ka ise tuleks jรคlgida, millised toidud tekitavad vaevusi ja millised mitte.

Spasmid ja puhitused

Puhitused tekivad soolestikku kogunenud gaasidest, kui toit ei seedu korralikult ja sellega kaasneb gaaside eritumine. Esineda vรตib ebamรครคrast tรคiskรตhutunnet ja iiveldust, pigistustunnet, pรตletavat valu ja ka krampe. Ka lihtne liigsรถรถmine, tรผhi kรตht vรตi stress vรตib pรตhjustada kรตhuvalu.

Puhitust soodustavad piimatooted, banaanid ja aprikoosid ning ka kuivatatud puuviljad, kรถรถgiviljadest oad, seller, sibulad ja porgand. Puhitusi vรตivad soodustada ka kondiitritooted, kartul, baklaลพaan ja tsitruselised puuviljad. Puhitust ei tekita รผldjuhul kala- ja linnuliha; kรถรถgiviljadest kurk, suvikรตrvits, brokoli, avokaado ja tomat.

Ravimtaimedest on lรตรตgastava ja spasme vรคhendava toimega iisop, kummel, koirohi, kรถรถmned, meliss, nรตmm-liivatee, petersell, piparmรผnt, pune, pรคrnaรตied, salvei ja tilliseemned.

Nahrini toidulisanditest aitab soolestiku ja mao รคrritusseisundeid leevendada ALOE VIVI. Toiduga liialdamisel ja pรคrast suuremat sรถรถmingut vรตib abi saada ARTIล OKIJOOGIST JA -KAPSLITEST. Iivelduse, eriti reisidel kaasneva merehaiguse ja ka seedehรคirete korral aitavad enesetunnet parandada ARTIล OKI-INGVERIDROPSID.

Kรตhulahtisus

Kรตhulahtisust pรตhjustavad tavaliselt bakterid vรตi viirusinfektsioon, kuid sรผรผdi vรตivad olla ka sooleparasiidid, toidumรผrgitus vรตi liigselt kiudaineterikas toit. Tegemist vรตib olla ka tรตsisema haigusega ning arsti poole tuleks kindlasti pรถรถrduda juhul, kui kรตhulahtisus kestab pikema aja vรคltel ja sellega kaasneb kaalulangus.

ร„geda kรตhulahtisuse korral tuleks vรคltida vรคrskeid leiva- ja saiatooteid, rasvast toitu (eriti liha), herneid, ube, sibulat, peakapsast, sparglit ja seeni. Loobuda tuleks magusast, kohvist ja koolajookidest ning piimast. Kindlasti tuleks vรคhendada soola ja vรผrtside tarbimist ning maitsestada toite roheliste maitsetaimedega.

Sรถรถgist tuleks eelistada kuivikuid, banaane, riisi- ja mannaputrusid. Ka ananassimahl leevendab kรตhulahtisust. Ravimtaimedest tulevad kรตhulahtisuse korral appi altee, hobumadar, kassinaeris, kortsleht, kummel, naistepuna, raudrohi ja salvei.

Kรตhukinnisus

Kรตhukinnisus vรตib esineda mitmete haiguste puhul, kuid vรตib olla ka lihtsalt รผks mรถรถduv sรผmptom, mis viitab soolestiku talitlushรคirele. Ka vanemas eas meie seedetegevus aeglustub ja sellega vรตib kaasneda kรตhukinnisus. Sageli tekib kรตhukinnisus siis, kui juua vรคhe vedelikku ja sรผรผa rikkalikult lihatoite. Kui pikemat aega vรคhe liikuda ja valesti toituda, vรตib see lรตppeda kroonilise kรตhukinnisusega.

Mรตned ravimid vรตivad samuti pรตhjustada kรตhukinnisust, nรคiteks diureetikumid, valuvaigistid ja rahustid. Juhul kui kรตhukinnisus tekib ravimite tarvitamisest, tuleb kindlasti konsulteerida arstiga.
Kรตhukinnisuse korral tuleb kindlasti vรคltida seda soodustavaid toiduaineid, nรคiteks rafineeritud jahust tooteid ning mannat ja riisi.

Vรคga oluline on meeles pidada, et kรผlm toit soodustab rohkem soolestiku tรผhjenemist. Seega tuleks ohtralt sรผรผa toorest kรถรถgi- ja puuvilja, nรคiteks suvikรตrvitsat, virsikuid ja pirne, ning kiudainerikkaid tรคisteratooteid. Seedetegevuse ergutamiseks on kasulik sรผรผa ka linaseemneid (kergelt jahvatatud kujul). Putrudele on soovitav lisada nisukliisid. Hรคsti toimivad mesi, rosinad, pรคhklid ja mandlid ning kuivatatud mustad ploomid.

Maitsetaimedest aitavad seedimist korrastada aedtill, basiilik, iisop, mรคdarรตigas, petersell, piparmรผnt, pune, salvei ja tรผรผmian. Samuti soodustavad seedimist vรผrtsid: Cayenneโ€™i pipar, kaneel, kardemon, karri ja kurkum, koriander, kรถรถmned, loorber, must pipar, nelk, sinepiseemned ja vรผrtskรถรถmned.

Nahrini toidulisanditest on kroonilise kรตhukinnisuse korral suurepรคraseks abimeheks VIRSIKU VADAKUJOOK. Soolestiku mikrofloora tasakaalustamiseks soovitame teha kuuri PROBIOOTIKUMIDE KOMPLEKSIGA. Seedetegevust normaliseerivad ja seedimist toetavad tรตhusalt ka KURKUMIKAPSLID.

Toidulisandid seedimise ja kaalualandamise toetamiseks

Nahrini tootevalikust leiad hulganiselt tooteid, mis parandavad seedimist ja toetavad kaalulangetust.

Nahrini tooted kombineerivad endas parimad teadmised rahvameditsiinist, looduse vรคe ning moodsa teaduse, et luua tรตestatult efektiivsed, puhtad ning jรคtkusuutlikult toodetud toidulisandid, mis toetavad sinu tervet ja aktiivset elu. Garanteeritud ล veitsi kvaliteet sinu ja su pere tervise heaks.

Vaata e-poest: toidulisandid seedimisele, kaalualandamiseks ja organismi puhastamiseks

Tegemist on teise artikliga seeriast โ€žSeedimine, toitumine ja kaalualandamineโ€œ.

Loe siit esimest osa: Kuidas parandada seedimist ja alandada kaalu

Kasutatud kirjandus
Tervise Arengu Instituut, tai.ee, toitumine.ee.
Mihkel Zilmer, Urmas Kokassaar, Anne Lill, Normaalne sรถรถmine. Avita, 2015, 2019.
Aive Luigela, Targalt toitudes terveks. Varrak, 2007.
Aive Luigela, Tervise kokaraamat. Varrak, 2011.
Sinikka Piippo, Meele ja mรตistuse toidud. Varrak, 2016.