Glutamaadid

Glutamiinhape on looduses levinud aminohape. Esimesena eraldas glutamiinhappe saksa keemik Ritthausen 1866. aastal nisuvalkudest.

Ja tรตesti, seda looduses laialt levinud aminohapet on ohtralt nii taimevalkudes kui ka lihastes. Looduses vรตime glutamaate leida tomatitest, tomatimahlast, seentest, hernestest, piimast, kaladest, teraviljadest ja teistestki toiduainetest.

Glutamiinhape kuulub organismides valkude koostisse vรตi esineb vabal kujul. Inimenegi pole siin erandiks. Glutamiinhape on ka inimorganismis sรผnteesitav – รถรถpรคevas on meie organism vรตimeline sรผnteesima seda kรผmnetes grammides.

Glutamiinhape on inimese organimis vรคga vajalik lรคmmastiku ainevahetuses. Seda nii teiste aminohapete sรผnteesil kui ka ainevahetuses moodustunud ohtliku ammoniaagi kรตrvaldamisel. Glutamiinhape on vajalik ka nรคrvisรผsteemi tรถรถks.

Rohkesti esineb glutamiinhapet inimese lihastes, ajus ja rinnapiimas.

Tรถรถstuslikult toodetakse glutamiinhapet kas sรผsivesikuterikka tooraine kรครคritamisel spetsiaalsete bakteritega vรตi taimevalkude hรผdrolรผรผsil.

Glutamaate lisatakse mitmesugustele toiduainetele, nรคiteks lihatoodetele, konservidele, mitmetele soolastele kรผpsetistele, pakisuppidele, puljongikuubikutele, maitseainesegudele, kartulikrรตpsudele, soolastele kastmetele jne. Glutamaate vรตib toote kilo kohta lisada lausa mitmetes grammides โ€“ lubatud on kuni 10 g toote 1 kg kohta. Tegelikult pole neid tavaliselt รผldse nii palju vaja. Normaalselt soolases toidus loetakse maitsmismeele jaoks naatriumglutamaadi optimaalseks koguseks 0,2โ€“0,9%. Esimene etteheide, mida rohkelt lisatud glutamaatidele sageli esitatakse, on toidu tรตeliste maitse- ja lรตhnaomaduste petlik muutmine. Et naatriumglutamaat vรตimendab toiduainetes lihaleeme maitset, vรตib tarbija maitsmismeel langeda kergesti eksituse ohvriks. Maitse jรคrgi tunduks nagu ohtralt liha, kuid tegelikult on seda รผsna vรคhe. Sellise tunde loovad maitsmismeelele nรคiteks puljongikuubikutes, pakisuppides ja kastmetes leiduvad glutamaadid. Naatriumglutamaadi kasutamise teise miinusena rรตhutatakse sedagi, et nii saab organism tรคiendavalt naatriumi, mille liig organismis on niigi inimeste soolalembusega kindlustatud.

Umami ehk viies maitse

Glutamaatide kasutamine toitude maitsestamiseks pรคrineb tegelikult Aasiast.

Lisaainena ongi kรตige tuntum naatriumglutamaat, mis keemiliselt puhtal kujul on valge, kristalne pulber. Selle รผhendi lรตhna ja maitset vรตimendavaid omadusi kirjeldas pรตhjalikult jaapanlane K. Ikeda juba 1908. aastal. Tema tรถรถ pรตhines merikapsa biokeemilise koostise uurimisel. Seda vetikat oli Jaapanis juba ammu kasutatud kohustusliku lisandina lihasuppidele. Selguski, et merikapsas leidub rohkesti naatriumglutamaati. Just Aasiast tuleneb ka glutamaadist lรคhtuva viienda maitseaistingu ehk umami nimetus. Umami tรคhendab รผhtaegu vรผrtsikat, soolast ja hรตrku maitset. Glutamaadid toimivad keelel korraga nii mรตru kui ka soolase maitse retseptoritele, millest nรคhtavasti moodustuvadki uued maitse- ja lรตhnanรผansid.

Andmete vasturรครคkivust teemal ohutu vรตi ohtlik vรตib eeldatavalt seletada inimeste erineva tundlikkusega naatriumglutamaadi suhtes.

Osadele inimestele on see รผhend kahjutu, teistel aga pรตhjustab terviseprobleeme.

Vรคikeses koguses esineb naatriumglutamaati vรคga paljudes naturaalsetes toiduainetes ja see sรถรถjale vaevusi ei tekita.

Probleemid sugenevad maitsetugevdajate liigsel kasutamisel vรตi paljude naatriumglutamaadiga maitsestatud toiduainete jรคrjepideval ja ohtral koostarvitamisel.

Tรตelist allergiat tekitavad glutamaadid harva, kuid รผlitundlikel inimestel pรตhjustavad nad mitmeid tervisehรคdasid.

Naatriumglutamaati peaksid oma toidus vรคltima selle รผhendi suhtes รผlitundlikud astmaatikud ning sagedaste peavalude all kannatavad isikud. Arvestama peab sedagi, et organismi glutamaatidel on toime inimese nรคrvisรผsteemi talitlusele, sest ajus tegutsevad need รผhendid signaalide รผlekandjatena ja vahendajatena. Naatriumglutamaadi suhtes รผlitundlikel inimestel vรตib selle รผhendi pidev liigtarbimine pรตhjustada lausa nรคrvisรผsteemi talitlushรคireid ja nรคrvirakkude kahjustusi. Laste nรคrvisรผsteemile on glutamaatide toime veelgi mรตjusam, sest nende aju on lihtsalt kergemini mรตjutatav. Probleem on ka laste vรคiksemas kehamassis, nii et keha kaaluรผhiku kohta saavad nad seda lisaainet rohkem. Samuti sรถรถvad mรตned lapsed pรตhjendamatult suurel hulgal tooteid, mis sisaldavad palju naatriumglutamaati. Mingil juhul ei tohiks naatriumglutamaadi lisandit sisaldada aga imikute toit.

Ohtlikud vรตi ohutud?

Glutamiinhappe soolade ohutuse รผle on palju vaieldud. Neile on ajakirjandusveergudel esitatud sรผรผdistusi allergeensuses ja isegi teratogeensuses ehk lootekahjustuste tekkes.
ร„gedat allergiat vรตivad need รผhendid tekitada siiski harva, kuid รผlitundlikel inimestel pรตhjustavad nad mitmeid vaevusi. Otseseid teaduslikke tรตendeid glutamiinhappe soolade loodet kahjustavast mรตjust pole normaalse tarbimise korral leitud.

Kuid arvestama peab sedagi, et nii glutamiinhappel kui ka selle sooladel on oluline toime meie nรคrvisรผsteemi talitlusele. Nimetatud pรตhjusel kasutatakse glutamiinhapet ja kaltsiumglutamaati mitmete neuroloogiliste haiguste ravil.

Arvestades ka seda, et glutamiinhape on vรคga olulise nรคrvisรผsteemis tรถรถtava รผlekandeaine eelรผhend, peaks glutamiinhappe, seega ka selle soolade รผletarbimisest aga kindlasti hoiduma. รœletarbimist tuleb kindlasti vรคltida ka neil inimestel, kellel on probleeme kรตrgenenud veresuhkrutasemega.

Kasutusel mitu nime

  • Lisaainena kannab naatriumglutamaat tootesildil koodi E621;
  • sรผnonรผรผmiks on samale ainele tรคhekombinatsioon MSG ehk lรผhend ingliskeelsest sรตnapaarist monosodium glutamate;
  • glutamaadirikkust tรคhistavaid varjunimelisi sรผnonรผรผme on teisigi, nรคiteks proteiinihรผdrolรผsaat, pรคrmi-autolรผsaat, Hydrolyzed Vegetable Protein, Natural Flavor, textured protein, yeast food.

Kasutatud materjalid:
1. Toit โ€“ autorid URMAS KOKASSAAR, MIHKEL ZILMER
2. Tervisekaitse
3. Toidu-ja veterinaaramet